Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Deel deze pagina

Linda Bresser

Junior Security Specialist

Mijn naam is Linda Bresser, ik ben 23 en ik kom uit Apeldoorn. Mijn interesse gaat uit naar het gebied waar kunst en cybersecurity elkaar ontmoeten en hoe beeldend onderzoek bijdraagt aan het oplossen en communiceren van technische vraagstukken.

Na mijn vwo heb ik een vooropleiding vormgeving gedaan aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht. Ik heb hier de basis geleerd van grafisch vormgeven, illustratie en fotografie. Vervolgens ben ik autonome beeldende kunst gaan studeren aan AKV|St.Joost Breda. In juli ben ik afgestudeerd met een video-installatie waarin ik een object detectie algoritme de kunstwerken van mijn medestudenten en de eindexamententoonstelling liet interpreteren. Machine learning, met name computer vision, vind ik interessant. Wat betekent het voor de mens, een visueel wezen, om te kunnen zien wanneer algoritmes onze blik op de wereld kunnen sturen?

Hoewel ik beeldend onderzoek erg leuk vind, wil ik ook echt iets met de techniek doen en dit niet enkel gebruiken om een ‘mooi plaatje te maken’. Ik heb daarom waar mogelijk onderdelen van mijn studie ingezet om meer technische kennis op te doen. Voor mijn minor heb ik een half jaar technische informatica gestudeerd aan Avans Hogeschool in Breda en mijn stage heb ik, na een tip van mijn filosofiedocent, bij DutchSec in Utrecht gelopen. Hier maakte ik kennis met cybersecurity en na deze drie maanden wist ik zeker dat ik hier meer over wil leren. Dit zit hem in de uitdaging van het werken in een sector die volop in beweging is en het gegeven dat geen dag hetzelfde is, waardoor je dus constant nieuwe dingen leert. Een bepaalde mate van onzekerheid is juist wat ik nodig heb om te kunnen werken; ik koos niet voor niets voor een studie aan de kunstacademie.

Een tweede vierjarige opleiding zat er voor mij niet in vanwege de hoge studiekosten. Toch wilde ik verder in de cybersecurity, maar hoe doe ik dat zonder IT-achtergrond? Mijn plan was om me aan te melden voor de deeltijdopleiding docent beeldende kunst en vormgeving bij Fontys en daarnaast zelfstandig verder te leren zoals ik tot nu toe heb gedaan. Ik zocht voor de grap naar ‘security traineeship’ om te kijken of zoiets bestond en toen kwam ik Motiv Academy tegen.

Ik heb me meteen aangemeld voor de in-house dag en dat beviel zo goed dat ik besloot om mij uit te schrijven bij Fontys en deze uitdaging aan te gaan.

Naast mijn studie heb ik ook 17 jaar lang op hoog niveau geturnd en heb ik de afgelopen twee jaar turnles gegeven bij de turnvereniging in Breda aan meiden van 12 tot 18 jaar.

Tot eind september is er een werk van mij te zien in de Stadsgalerij in Breda. Voor deze tentoonstelling, waar ik de hele zomer met 5 andere recent afgestudeerde kunstenaars aan heb gewerkt, heb ik een video-installatie gemaakt waarin ik door middel van computer vision onderzoek hoe je kan ‘tekenen in de ruimte’.

Nieuwsgierig geworden? De video kan je ook hier bekijken.