Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Interview

Bij een baan in de cybersecurity verwacht je al snel dat je hier de juiste studie of achtergrond voor moet hebben. Verschillende trainees van de Motiv Academy bewijzen het tegendeel. Het maakt namelijk niet uit of je een studie gevolgd hebt aan de kunstacademie of een rechtendiploma op zak hebt; iedereen die aantoonbare affiniteit heeft met IT en cybersecurity kan aan de slag bij Motiv. In deze serie vertellen een aantal trainees met verschillende achtergronden over hun beweegredenen om te starten aan de Motiv Academy.

Marthe Schotsman

Marthe Schotsman (26) woont samen met drie vrienden in Amsterdam. Ze heeft de Bachelors Rechten en Psychologie afgerond, gevolgd door de Master Criminologie, waarin de twee vakgebieden samenkwamen. Cybercrime was haar  favoriete vak tijdens de master, dus de keuze voor de Motiv Academy was niet heel verrassend.

Via een studiegenoot hoorde Marthe over de inhousedag van de Motiv Academy. “Zou dit dan dé manier zijn om verder te gaan met cybercrime?” Ze aarzelde niet en schreef zich in. “De sfeer tijdens de inhousedag was goed. Door middel van een rondleiding en presentaties werden alle ins en outs over de Academy verteld. Dit maakte mij meteen enthousiast.” Haar enige twijfel was of ze hier wel zou passen. Ze kende de alfakant van de cybercrime, maar had niet tot nauwelijks technische kennis. Na een aantal gesprekken kreeg Marthe te horen dat ze was aangenomen: “Ik was daarom een beetje verbaasd, maar natuurlijk ook heel blij!”

Marthe is samen met negen anderen in maart 2021 begonnen aan haar traineeship. “De groep is heel leuk. Iedereen is aardig en gezellig, dus daar ben ik echt blij mee.” In drie maanden tijd heeft ze zes trainingen gevolgd. De eerste maanden zijn gericht op theorie en examens maken. Inmiddels is Marthe ook begonnen met werken bij Motiv en kan nu alle kennis toepassen in de praktijk.

“Door de trainingen ben ik geen leek meer en heb ik in slechts twee maanden al grote stappen gezet. Zelfs voor iemand met een alfa achtergrond is het dus mogelijk om in deze wereld mee te draaien.”

Na het traineeship ga je bij het Network Operations Center (NOC) of het Security Operations Center (SOC) werken. Marthe werkt nu op het SOC: “In het begin vroeg ik me af of ik er al wel klaar voor was, maar iedereen is heel behulpzaam en ik kan veel theorie uit de trainingen toepassen, waardoor het een leerzame werkplek is. Elke cyberdreiging of -aanval is weer anders, waardoor je goed in de gaten moet houden waarom je iets doet.”

Marthe weet nog niet wat ze in de toekomst op werkgebied wil gaan doen. “Ik heb misschien pas met tien procent van het vakgebied kennis gemaakt. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden. Wat ik wel weet is dat ik het leuk vind om een waardevolle bijdrage aan veiligheid van de samenleving te leveren en veel aspecten van cybersecurity doen dat.”

“Mijn advies voor studenten die twijfelen om met het traineeship te beginnen is: gewoon doen! Ook al denk je dat je niet de juiste achtergrond hebt of dat je het niet zou kunnen. Ik had dat ook niet en ik heb alles tijdens de trainingen geleerd. Bovendien leer ik nog steeds bij. Dus niet twijfelen, want het komt echt wel goed!”