Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Interview

Bij een baan in de cybersecurity verwacht je al snel dat je hier de juiste studie of achtergrond voor moet hebben. Verschillende trainees van de Motiv Academy bewijzen het tegendeel. Het maakt namelijk niet uit of je een studie gevolgd hebt aan de kunstacademie of een rechtendiploma op zak hebt; iedereen die aantoonbare affiniteit heeft met IT en cybersecurity kan aan de slag bij Motiv. In deze serie vertellen een aantal trainees met verschillende achtergronden over hun beweegredenen om te starten aan de Motiv Academy.

Mart Geluk

Mart Geluk (24) woont in Nijmegen en heeft een masterstudie Informatiekunde, specialisatie security en privacy gevolgd. Mart is een actieve jongen en is in zijn vrije tijd graag bezig met sport. Voor zijn traineeship heeft hij vrijwillig als kliminstructeur gewerkt en ging hij zes weekenden per jaar naar de Ardennen met jeugdteams. Het is best bijzonder om zo’n actieve jongen achter een laptop te zetten.

Na het afronden van zijn studie was het de hoogste tijd om op zoek te gaan naar een baan. De IT-wereld sprak hem wel aan. Na meerdere gesprekken bij een aantal bedrijven is zijn keuze gevallen op de Motiv Academy. “Na mijn eerste gesprek bij Motiv Academy wist ik dat dit het begin zou zijn van een toffe uitdaging,” vertelt Mart.

Dat Mart al over technische kennis beschikte heeft hem geen windeieren gelegd. “De opleiding heeft mij een goede basis gegeven. Maar in de studieboeken leer je vooral veel over de technische kant, terwijl de hamvraag is: hoe houd je een organisatie veilig? De cybersecuritywereld vind ik erg interessant. Mede omdat het steeds vaker onder de aandacht komt. Iedere week is er wel een nieuwe hack in het nieuws. Het is als ware het politiegedeelte van de IT.”

Op 1 september 2020 begon Mart met het traineeship. Vooral de eerste weken waren even wennen vanwege het grote contrast met de studieperiode. “Als je niet gewend bent om 40 uur in de week te werken, zijn de eerste weken vermoeiend. Toch wen je er langzaam aan en leer je hoe je privé en werk goed kunt combineren. In acht maanden werd ik klaargestoomd tot junior cybersecurityspecialist. In die periode mocht ik meewerken op het SOC. Hier zie je in de praktijk wat er gebeurt als er hackpogingen worden gedaan. Niet alleen ontzettend leerzaam, maar ook leuk om op deze manier mee te krijgen hoe alles werkt.”

Eén van de dingen die Mart waardeert aan (de) Motiv (Academy) is de teamspirit.

“Doordat iedereen bereid is je te helpen, leer je iedere dag nieuwe dingen. Dit geeft mij ook de kans om overal mee te kijken en te blijven leren. Dit is vooral heel fijn voor een starter zoals ik. Ook heerst er een hele open cultuur binnen Motiv.”

Hoewel Mart nog aan het begin van zijn carrière staat, weet hij precies wat hij wil. “Over een paar jaar hoop ik de rol van security officer te vervullen. Dan werk je op het snijvlak van organisatorisch en technisch gebied. Maar voordat ik deze stap kan maken, heb ik nog meer ervaring nodig. Over twee jaar is wellicht te ambitieus, maar over vijf jaar is dit hopelijk haalbaar. In augustus mag ik op het SOC bij een klant aan het werk. Hier kijk ik erg naar uit en ik ben benieuwd wat mij allemaal nog meer te wachten staat.”

Dé tip die Mart wil meegeven aan iedereen die geïnteresseerd is in het traineeship is: ga met mensen in gesprek. “Neem een actieve rol aan in het creëren van je eigen pad, ongeacht je studie of achtergrond. In het begin is het lastig te bepalen waar je gelukkig van wordt. Spreek anderen aan, vraag of je mag meekijken en stel veel vragen. Als jij nieuwe dingen wilt leren, moet je ook andere mensen erbij betrekken. Ik zou zeggen, kom een keer langs voor een kop koffie en kijk een keer mee. Hopelijk zie ik je snel!”