Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie Melding niet meer tonen
Interview

Bij een baan in de cybersecurity verwacht je al snel dat je hier de juiste studie of achtergrond voor moet hebben. Verschillende trainees van de Motiv Academy bewijzen het tegendeel. Het maakt namelijk niet uit of je een studie gevolgd hebt aan de kunstacademie of een rechtendiploma op zak hebt; iedereen die aantoonbare affiniteit heeft met IT en cybersecurity kan aan de slag bij Motiv. In deze serie vertellen een aantal trainees met verschillende achtergronden over hun beweegredenen om te starten aan de Motiv Academy.

Jeroen Korver

Midden in het centrum van Alkmaar woont Jeroen Korver (28) samen met zijn vriend. Tot voor kort zag het carrièrepad van Jeroen er nog heel anders uit. Jeroen volgde een rechtenstudie en werkte als jurist waar hij zich bezighield met verschillende rechtsgebieden en ondernemersrecht.

“In mijn carrière miste ik afwisseling en uitdaging in de dagelijkse werkzaamheden. Om deze reden ben ik om mij heen gaan kijken en vond ik een tijdelijke opdracht bij een mediaconcern. Daar hield ik mij voornamelijk bezig met privacywetgeving. Zo werd ik eigenlijk geïntroduceerd in de wereld van cybersecurity. Tegelijkertijd ging ik aan de slag met een jobcoach om te kijken wat mijn volgende carrièrestappen moesten zijn. Uit deze gesprekken bleek als snel dat ik affiniteit heb met techniek. Op jonge leeftijd was ik altijd al bezig met techniek. Het liefst haalde ik apparaten uit elkaar om te ontdekken hoe iets werkt.”

Niet eerder had Jeroen beveiliging, security en IT in overweging genomen. “Ik dacht dat dit geen optie was. Vaak gaat dit gepaard met een lange opleiding en daarnaast heb ik geen ervaring in de IT.” De voormalige jurist wist wel ongeveer wat cybersecurity inhield, maar was nog geen specialist. Op advies van de jobcoach besloot Jeroen zich aan te melden voor de inhousedag bij Motiv. “Meerdere organisaties bieden een traineeship aan, maar Motiv stak voor mij meteen boven het maaiveld uit. De inhoud van de opleiding zag er heel interessant uit en er hing een positieve sfeer. Daarnaast sprak het mij ook aan dat je tijdens de opleiding ook direct ging verdienen.”

Jeroen’s omgeving was in eerste instantie verbaasd over zijn baanwissel.

“Ik werd in het begin voor gek verklaard dat ik na een rechtenstudie dit ging doen. Maar nu ik eenmaal ben begonnen en mijn draai heb gevonden, hoor ik vaak terug dat het een keuze is die bij me past.”

Terugkijkend op het traineeship heeft Jeroen een leuke tijd gehad. “De opleiding is van hoog niveau. Anderen met een IT-achtergrond ging de opleiding wellicht beter af, maar onmogelijk is het zeker niet. Dit bewijst dat iedereen de overstap kan maken. Om een degelijke carrièreswitch te maken, is het belangrijk om je leergierig op te stellen. Ook is affiniteit en interesses in cybersecurity en IT onmisbaar.”

Als Jeroen de vraag gesteld krijgt wat zijn hoogtepunt(en) is gedurende het traineeship, noemt hij volmondig het vieren van de mijlpalen. “Tijdens het traineeship moet je meerdere examens maken. Successen, zoals wanneer de hele groep slaagt voor een examen, worden altijd groots gevierd.” Naast het vieren van de mijlpalen zijn ook de soft skills trainingen bijgebleven. “De soft skills trainingen werden de ene keer in een militair jasje gestoken – gefaciliteerd door twee ex-militairen – en de andere keer meer gefocust op sociale omgang. De IT is van nature een technische wereld, dus goed dat hier veel aandacht aan wordt besteed.”

“De cybersecurity-omgeving is anders dan dat ik gewend ben. De sfeer op de werkvloer is eager en iedereen is gemotiveerd en geïnteresseerd. Mede hierom kijk ik er naar uit om een drankje te doen met alle collega’s in het Motiv Grand Café. Door corona is dit komen te vervallen, en dat terwijl ik juist ben gevallen voor de Motiv vibe!”